עבירות מהירות מופרזת
נהיגה במהירות מופרזת נחשבת לעבירה חמורה באופן יחסי, וזאת בשל הסיכון המוגבר לגרימת תאונת דרכים קטלנית בשל כך. כמו כן מדובר באמת מעבירות התעבורה הנפוצות ביותר במדינת ישראל, הן מבחינת תדירות ביצועה והן מבחינת אכיפת החוק בכל הנוגע אליה על ידי המשטרה ובתי המשפט. אודות העבירה והענישה המוטלת בגינה במאמר הבא
על פי תקנות התעבורה, מהירות נסיעה העולה על 50 קמ"ש בכביש עירוני מהווה מהירות מופרזת, מלבד מקרים בהם ישנו שלט המאפשר נסיעה במהירות גבוהה יותר. כאשר מדובר בדרך בינעירונית, מלבד במקרים בהם ישנם שלטים עם הוראות אחרות, אסור לנסוע במהירות העולה על 80 קמ"ש בכביש ללא גדר הפרדה, או 90 קמ"ש בכביש עם הפרדה. כאשר מדובר בכביש מהיר, ניתן לנסוע במהירות שלא עולה על 110 קמ"ש.
עבירות המהירות נאכפות על ידי המשטרה באמצעות מכשירים שונים ובהם מד מהירות לייזר (ממל"ז), מד מהירות אלקטרוני לרכב מולטי נובה (ממא"ל) ומכשיר הדבורה. כמו כן בצדי הדרכים מוצבות מצלמות מהירות אשר מתעדות רכבים הנוסעים במהירות גבוהה, במקרים בהם נהג צולם דרך המצלמות הללו, הודעת הקנס תישלח ישירות אל ביתו של הנהג באמצעות הדואר.
העונש בגין נהיגה במהירות מופרזת
העונש אשר מוטל על נהגים אשר מורשעים בעבירה של נהיגה במהירות מופרזת תלוי במידת המהירות החורגת. ישנן שלוש רמות ענישה לשלוש רמות של חריגה מהמהירות המותרת:
הרמה הנמוכה: כאשר הנהג נתפס נוהג בתוך העיר במהירות של עד ל-20 קמ"ש מעל המותר, ומחוץ לעיר במהירות של עד ל-25 קמ"ש מעל המותר. במקרים הללו הענישה כוללת קנס בסך של 250 ₪ וללא הטלת נקודות במרשם הנקודות של משרד הרישוי.
הרמה הבינונית: כאשר הנהג נתפס נוהג במהירות מעל המותר בשיעור של 21-30 קמ"ש בדרך עירונית או 26-40 קמ"ש בדרך בין עירונית. במקרים הללו העונש שאותו נהג יקבל יהיה קנס בגובה של 750 ₪ פלוס רישום 8 נקודות חובה במרשם הנקודות של משרד הרישוי.
הרמה הגבוהה: כאשר הנהג נתפס נוהג במהירות מעל המותר בשיעור של 31-40 קמ"ש בדרך עירונית או 41-50 קמ"ש בדרך בין עירונית. במקרים אלו העונש שיקבל הנהג יהיה קנס בגובה של 1500 ₪ פלוס רישום 10 נקודות חובה במרשם הנקודות של משרד הרישוי.
חשוב לציין שצבירה של 12 נקודות ומעלה במרשם הנקודות של משרד הרישוי עשויה לגרור נהגים לקורסי נהיגה מונעת תוך כדי חשיפתם לסנקציות מגוונות. צבירה של 36 נקודות תוביל לפסילת רישיון הנהיגה באופן אוטומטי ולתקופה של 3 חודשים. מדובר בפסילה מנהלית ואוטומטית אשר תוכל מבלי שתינתן לנהג האפשרות לשנות את גזר הדין.
מה ניתן לעשות כאשר מקבלים דו"ח בגין מהירות מופרזת?
כאשר מקבלים דו"ח תנועה בגין עבירות של מהירות מופרזת ישנן מספר אפשרויות פעולה, הנהג יכול לבחור האם לשלם את הדו"ח ובכך למעשה להודות בביצוע העבירה או להגיש בקשה להישפט.
כאשר מדובר בקנס אשר מהווה זימון לבית המשפט, בכל מקרה יתנהל דיון בבית המשפט לתעבורה ושם תיקבע אשמתו או חפותו של הנהג או לחילופין תקבע ענישה במסגרת הסדר טיעון. כאשר מדובר באישום בגין עבירת מהירות חמורה ורישיונו של הנהג נפסל עוד לפני המשפט ל-30 ימים בפסילה מנהלית, הנהג יהיה רשאי להגיש בקשה לבית המשפט לביטול פסילת הרישיון המנהלית.
ההחלטה האם לשלם את הקנס או לבקש להשיפט היא החלטה חשובה אשר תלויה בנסיבותיו של כל מקרה ומקרה, לרבות מידת המהירות בה עבר הנהג את המהירות המותרת (חומרת העבירה) והאופן שבו נמדדה העבירה. במקרים בהם מדובר במצלמת מהירות, קיימת האפשרות להמיר את הקנס הכספי באזהרה בלבד, וזאת אם מדובר בעבירה שאינה חמורה ובנהג ללא עבר תעבורתי.
כמו כן ניתן לפעול לביטולו של הקנס במידה וניתן להוכיח עילה מוצדקת לביטולו, למשל במקרים בהם אין ודאות מוחלטת לגבי הרכב שצולם.
כאשר מדובר במהירות שנמדדה על ידי אחד ממכשירי המדידה של המשטרה כמו הממל"ז או מכשיר הדבורה, ניתן לערער על אמינות המדידה או על פגמים בעבודת המשטרה כדי לנסות ולבטל את הדו"ח. בהקשר זה חשוב לציין כי רק לאחרונה הושבתו מצלמות המהירות המוצבו בדרכים למשך 4 חודשים בשל ספק לגבי אמינות התוצאות שהן מנפקות.
לסיכום
עבירות של נהיגה במהירות מופרזות הן מעבירות התעבורה הנפוצות ביותר. העונש אשר מוטל על נהגים המורשעים בביצוע העבירה תלוי במידת המהירות החורגת והוא בדרך כלל מורכב מקנס כספי ורישום נקודות במרשם הנקודות של משרד הרישוי. עם זאת פעמים רבות ניתן להגיע לבית המשפט ולטעון לחפותו של הנהג, לצורך כך יש לפנות לעורך דין פלילי המתמחה בתעבורה.
אין לראות בדברים אלו ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי אישי פרטני.