תעבורה

ג'ני חבשי
צור קשר עם
ג'ני חבשי

עבירת נהיגה בשכרות

בשנים האחרונות נמצא כי מספר רב של תאונות דרכים, חלקן קטלניות, מתרחשות כתוצאה מנהיגה תחת השפעת אלכוהול, בעקבות כך המחוקק ובתי המשפט החמירו את הענישה המוטלת על נהגים שנתפסו כשהם נוהגים תחת השפעת אלכוהול וכיום היא נחשבת לאחת מעבירות התעבורה החמורות ביותר. במאמר זה נפרט אודות מאפייני העבירה והענישה המוטלת בגינה.

פורסם ב: 13:38 | 03.01.2019
כותב המאמר: עו"ד ג'ני חבשי
עבירת נהיגה בשכרות

במחקרים רבים שנערכו בנושא נמצא כי אצל נהגים שיכורים קיימת ירידה במוטוריקה הבסיסית, קיימת פגיעה מוכחת בכושר החשיבה וביכולת התגובה לאירועים ספונטנים. למעשה, נהיגה תחת השפעת אלכוהול מעידה על מסוכנות מצד הנהג באופן אוטומטי וללא קשר לתחושתם הסובייקטיבית של הנהגים אשר לעתים מרגישים כאילו האלכוהול אינו משפיע עליהם. על כן העונשים על התנהגות זו הינם גבוהים בהרבה ביחס לעבירות תנועה אחרות. נהג אשר עולה על ההגה כשהוא שיכור הופך למעשה לסיכון של ממש עבור עצמו ועבור ציבור הנהגים שבסביבתו.

 

מי נחשב לשיכור על פי החוק?

על פי פקודת התעבורה, התשכ"א 1961, נקבע שאדם שיכור הוא אדם אשר נוהג תחת השפעת אלכוהול או סם. עם זאת, לא כל נהג אשר שתה אלכוהול לפני שעלה על ההגה מוגדר על פי חוק כאדם שיכור. לצורך כך נקבעו מספר מאפיינים שעל פיהם נהג מוגדר כשיכור והם קשורים בין היתר למועד שתיית האלכוהול והכמות אותה שתה הנהג.


בהתאם לחוק נקבע כי אדם יחשב לשיכור אם בדמו נמצאו 50 מיליגרם של אלכוהול ב-100 מיליליטר דם, או במידה והנהג עובר בדיקת נשיפה, באמצעות ינשוף, והתקבלה תוצאה של 290 מיקרוגרם של כוהל בליטר אחד של אוויר נשוף. חשוב לציין, כי לא כל הנהגים נחשבים לשווים על פי החוק בעניין זה, שכן נהגים חדשים, נהגים צעירים (עד גיל 24) ונהגים ברכב ציבורי או ברכבים כבדים ו/או מסחריים יוגדרו כשיכורים על פי חוק גם באם ימצא בגופם כמות הקטנה מ-50 מיליגרם אלכוהול.


מעבר לכך, גם אדם שנתפס כשהוא שותה משקה אלכוהולי תוך כדי הנהיגה ואדם אשר נמצא בגופו סם מכל סוג ייחשבו לשיכורים על פי חוק.

 

השיטות השונות לבדיקת נהגים החשודים בנהיגה בשכרות

כדי לבדוק האם הנהג נוהג כשהוא תחת השפעת אלכוהול משתמשת המשטרה במספר בדיקות ובהם:


מכשיר הינשוף: מדובר בבדיקת נשיפה אשר מבוצעת על ידי מכשיר הנקרא "ינשוף". המכשיר בודק את אחוז האלכוהול הנמדד בנשימתו של הנהג הנבדק. מכשיר הינשוף יכול לקבוע בזמן אמת (במהלך הבדיקה) האם רמת האלכוהול בנשימה גבוהה מן המותר או נמוכה ממנו. בדיקת הנשיפה נעשית כך שהנהג נושף בחוזקה לתוך המכשיר, וזה מתרגם את כמות האלכוהול לנתונים מספריים מדויקים. חשוב לזכור כי על השוטר המפעיל את הינשוף להיות מיומן ולעבור הדרכה בהפעלת המכשיר. כמו כן, ישנן מספר בדיקות מקדימות שעל השוטר הבודק לעשות לנבדק בטרם בדיקת הנשיפה.


בדיקת דם: בדיקת דם היא הבדיקה האמינה והמדוייקת ביותר. בדיקת הדם נעשית במעבדה, שם ניתן לדעת באופן המדוייק ביותר האם אדם שתה אלכוהול ובאיזה כמות. עם זאת לבדיקת הדם במעבדה גם מספר חסרונות, מדובר בבדיקה מסובכת אשר נחשבת לפעולה רפואית ועל כן כדי לערוך אותה יש צורך באיש מקצוע ובפרוצדורות שונות. כמו כן, התשובה לא ניתנת במקום, אלא רק לאחר זמן מסוים.


מבחן מאפיינים: בדיקה קוגניטיבית הבודקת את הנהג והתנהגותו ומתבצעת על ידי שוטר בשטח. במהלך הבדיקה השוטר בודק מספר מאפיינים המעידים על כך שלפניו נמצא נהג שיכור ובהם: הליכה בקו ישר ונגיעה עם האצבע באף תוך כדי שהעיינים עצומות. היתרון בבדיקה מסוג זה הוא שאין צורך במכשירים מיוחדים, אך החיסרון הברור שלה הוא שמדובר בבדיקה שאינה מדויקת ולכן ניתן להשיג עליה.


העונש על עבירת הנהיגה בשכרות

העונש הבולט ביותר בגין עבירת נהיגה בשכרות, הוא עונש מינימלי של פסילת רישיון הנהיגה של הנהג למשך שנתיים. בהקשר זה חשוב לציין שעונש מינימאלי הוא עונש אותו בתי המשפט מחויבים לתת במקרה שהנהג מורשע בביצוע עבירה מסוימת, אלא בנסיבות חריגות במיוחד. במידה ומדובר בעבירה שנייה של נהיגה בשכרות בתוך שנה אחת, משך הפסילה הינו 4 שנים לפחות. כמו כן, במידה ומדובר בעבירה חוזרת מצד הנהג, בתי המשפט יטו להשית גם עונשי מאסר בפועל על המורשעים בגינה. במהלך גזירת הדין בית המשפט יתחשב באופן הנהיגה, הרשעות קודמות, כמות האלכוהול שנמצאה בדם, הנזק שנגרם כתוצאה מהנהיגה בשכרות וניסבותיו האישיות של הנהג.


נהגים אשר נהגו בשכרות וגרמו לתאונת דרכים קטלנית (תאונה בה נהרגו אנשים) עשוים למצוא עצמם מאושמים בעבירת הריגה, עבירה שדינה הוא עד 20 שנות מאסר במקום עבירה של גרימת מוות ברשלנות שדינה הוא עד 3 שנות מאסר בלבד.


לסיכום

כחלק מהמאבק בתאונות הדרכים אשר הפכו למכת מדינה של ממש בחר המחוקק להחמיר במיוחד עם נהגים אשר מואשמים בעבירה של נהיגה בשכרות. נהג אשר נתפס כשהוא נוהג בשכרות, מסתכן בשלילת רישיון הנהיגה שלו למשך שנתיים ואף עלול למצוא עצמו מאחורי סורג ובריח. במידה ונהג מואשם בעבירה של נהיגה בשכרות עליו לפנות לעו"ד פלילי אשר מתמחה בתעבורה.

אין לראות בדברים אלו ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי אישי פרטני.

פורטל קרימינלי לא משאיר תגובות גזעניות , מסיתות ומפלות
תגובות (0 תגובות)
הוסף תגובה

מצא עורך דין

מצא
הצג הכל >
הצג עוד >

עורכי דין

עו"ד אסף שלם

פלילי, תעבורה, מנהלי, צבאי, עבודה
לעמוד עו"ד

עו"ד משה אלון

מתמחה בדין הפלילי ומשמעתי
לעמוד עו"ד

עו"ד ליאן אפרים

משרדנו מתמחה בעבירות תעבורה והמכון הרפואי
לעמוד עו"ד

עו"ד אבי אלפסי

משפט פלילי, יצוג בבית משפט, סגירת תיקים
לעמוד עו"ד

יעוץ אישי בתחום עבירות תעבורה

מלא פרטים ועו”ד יחזור אליך

עורכי דין

ערן כהן

משרד עורכי דין
לעמוד עו"ד

ליאן אפרים

משרדנו מתמחה בעבירות תעבורה והמכון הרפואי
לעמוד עו"ד

אסף שלם

פלילי, תעבורה, מנהלי, צבאי, עבודה
לעמוד עו"ד

אבי אלפסי

משפט פלילי, יצוג בבית משפט, סגירת תיקים
לעמוד עו"ד

משה אלון

מתמחה בדין הפלילי ומשמעתי
לעמוד עו"ד

אסף גונן

עורך דין פלילי
לעמוד עו"ד
back --> -->